Historie

Kwiek handbal is opgericht in 1948. Destijds maakte Kwiek nog deel uit van Rohda. In 1948 had de handbaltak ca. 200 leden. De handbal werd in de beginjaren ondergebracht bij de NKS (Nederlandse Katholieke Sportfederatie). In 1951 startte de NKS met een handbalcompetitie. In 1956 gingen het NKS en NHV (Nederlandse Handbal Verbond) een fusie aan. Rohda werd ingedeeld in de eerste klasse IJsselstreek. In de zomer van 1960 tijdens het 12½ jarig bestaan werd er ook een herenhandbal afdeling opgericht. Zo is bekend dat Jan de Haan lid nummer 11 werd bij het herenteam. De eerste wedstrijd werd gewonnen tegen KHC uit Deventer.

In het voorjaar van 1965 presenteerde het bestuur van de handbalvereniging plannen voor een zelfstandige handbalvereniging. De heer J. Schrijver werd de eerste voorzitter. Kwiek kreeg een handbalveld achter de oude LTS. De accommodatie was in eerste instantie een oude paardenstal van Tivoli waar Kwiek zijn intrek nam. Ongeveer een jaar later heeft Kwiek zijn accommodatie langs de Wetering neergezet. In de eerste jaren was kwiek nog een omnivereniging, maar later ging door bestuurlijke rompslomp de handbal als zelfstandige tak onder de naam Kwiek verder. Kwiek was niet zomaar en naam, maar staat voor Kunnen Winnen Is Een Kunst.

In 1967 organiseerde Kwiek zijn eerste toernooi en in 1970  had zaalhandbal zijn intrede gedaan. Vanwege gebrek aan zalen werd de competitie van de afdeling IJsselstreek afgewerkt in de veilinghal in Twello. Er werd toen getraind in de sportzaal van de MAVO. In deze periode ontstond ook het zevenhandbal en in 1972 kwam er definitief een eind aan het elfhandbal.

In de periode 1968 tot en met 1970 zat Kwiek financieel redelijk op zwart zaad en kende het behoorlijke schuld van twaalfduizend gulden. Doordat Kwiek de wedstrijden in Zutphen, Twello en Deventer moest spelen, kreeg Kwiek veel reiskosten in die periode voor de kiezen. In die tijd ontstonden de eerste clubacties om er financieel weer bovenop te komen. Met de komst van Tijenraan was de penningmeester meer dan opgelucht. Ook was de gemeente destijds bereid om een deel van de schuld kwijt te schelden. Door heel veel acties te doen, zoals een loterij, balpennenactie en een vlooienmarkt wist Kwiek weer financiële middelen te verzamelen.

In 1969 werd de sporthal Tijenraan in Raalte gebouwd en werd de eerste gediplomeerde trainer Henk Minnes aangesteld. In 1972 promoveerden de heren naar de landelijke tweede divisie. Kwiek had in die periode drie herenteams. In de jaren achtig daalde het ledenaantal. Kwiek speelde met de heren in de eerste klasse. Grootste rivalen waren Achilles, Tyfoon, Schalkhaar en Pollux. Eind jaren tachtig viel uiteindelijk het doek voor het herenhandbal door teruglopend aantal leden. Daarentegen floreerde het dameshandbal.

In 1980 was de basis van het ontstaan van het huidige dameshandbal van Kwiek. Een aspirantenteam maakte een stap naar de senioren, waardoor er een verjonging bij de dames plaatsvond. In 1982 promoveerde dit team met onder andere Dianne Paalman naar de tweede klasse op het veld en naar de eerste klasse in de zaal. In 1984-1985 promoveerden de dames naar de derde divisie. In 1985-1986 moesten de dames nog vechten tegen degradatie. In 1989 kwam de eerste vrouwelijke trainster naar Kwiek, Monique Swartjes. In het jubileum jaar 1990 werden Dames 1, 2 en 3 kampioen. In deze jaren is ook de basis voor de jeugdopleiding bij Kwiek gelegd.

Kwiek heeft uiteindelijk het hoogste niveau bereikt en speelt het sinds 2003 in de eredivisie. Onder leiding van Monique Swartjes is dit uiteindelijk gerealiseerd. Kwiek degradeerde uiteindelijk na jaren eredivisie en vocht al jaren tegen het spook van degradatie. Sinds 2012 is het eerste van Kwiek actief in de eerste divisie. In het seizoen 2012 is Kwiek weer een nieuwe weg ingeslagen. In 2014 is Dames 2 na haar kampioenschap in de hoofdklasse gepromoveerd naar de tweede divisie en in 2015 is Dames 1 na haar kampioenschap gepromoveerd naar de eredivisie en daarmee is Kwiek weer terug op het hoogste niveau.